NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS

 

A napenergia hasznosítás célja az épületek üzemeltetéséhez szükséges úgynevezett fosszilis anyagok, a  szén olaj és gáz elégetéséből nyert energia kiváltása,  mert az ilyen anyagokból nyert energiák fogyasztása az egész világra kiterjedő legnagyobb szennyező forrás. A fosszilis energiák használata az élő világ megszűnéséhez vezet. Tehát ezt az energia forrást  felváltani képes, úgynevezett megújuló energiák, vagy alternatív energiák, vagy lágy energiák használata sürgős kényszerűsége az emberiségnek.

 

A megújuló energiák előnye a fosszilis energiákkal szemben, hogy nem ad több szennyező anyagot, elsősorban széndioxidot a légkörhöz, melynek feldúsulása okozza a felmelegedést, és ennek katasztrofális következményeit.

 

A napenergia hasznosítható legkönnyebben, mert hazánkban szinte mindenki rendelkezésére áll. A napból sugárzással érkező energia az épületekben passzív és aktív módon érvényesíthető, illetve mindék  eljárás egymástól függetlenül is egyidejűleg is alkalmazható. A felszínre érkező napenergia sűrűség nyáron elegendő, hogy elraktározással a téli fűtési energia szükségletet is fedezze. Az ilyen aktív napenergia hasznosításnak csak beruházási költség feltétele van, de biztonsággal állítható, hogy hosszabb távon busásan megtérül. A megtérülési időciklus előre nem jósolható, mert az energia árak függvénye.

 

Azonban célszerű szem előtt tartani, hogy az energia árak egyre emelkednek, s a tendencia erősödik a készletek rohamos fogyásával, illetve a forrásokat birtoklók profitéhségével. Szilárd tény, hogy a bölcsen előrelátó potenciális építtető alacsony energia fogyasztású, megújuló energiát nagy mértékben hasznosítani képes  épületet létesít.

 

Az ökologikus építészet, a passzív napenergia hasznosítás, az alacsony energia fogyasztás fejezetek alatt további részletek találhatók.

 

Vissza