PASSZÍV NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS

 

A Nap energiáját többé-kevésbé minden épület passzívan hasznosítja, mert a napsugarakat azok elnyelik. A napenergia passzív hasznosítására tervezett épületek azonban sokkal jelentékenyebb mértékben képesek felfogni és tárolni a napenergiát, mint a szokványos épületek. Ezáltal hatékonyan elősegítik a fűtési költségek, azaz a széndioxid kibocsátás csökkentését.

 

A passzív napenergia hasznosításához a helyi adottságok szerint optimálisan kell meghatározni az épület formáját, tájolását, elhelyezését, az üvegezett felületek arányát, továbbá a célnak legmegfelelőbb tulajdonságú építőanyagokat kell választani, hogy magas hatásfokkal érvényesülhessen a megújuló energia felhasználása.

 

A passzív napenergia hasznosításához nincsen szükség gépészeti berendezési tárgyakra, mert a feladatot maga az épület végzi el. Ezért a napenergia felhasználásának ez a módja nem is jár költség többlettel, csupán kellő tervezői ismereteket igényel a sikeres működéshez.

 

A célszerűen, a napenergia passzív hasznosítására készült épületek a fűtési idény kezdetén és végén egy-egy hónapi fűtést képesek megtakarítani szokványos időjárási viszonyok mellett. Ugyanakkor az egész fűtési időszakban is mérsékelten csökkentik a fűtési energia szükségletet, mert akár a direkt napsütést, akár a szórt sugárzást télen is érvényesítik.

 

A napenergiát passzívan hasznosító épületek bármikor kiegészíthetők a napenergiát aktívan hasznosító berendezésekkel, tehát az egyik hasznosítási forma nem zárja ki a másikat.

 

További részletek az Alacsony energiafogyasztás, a Napenergia hasznosítás című fejezetekben találhatók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lekerekített téglalap: FIGYELMEZTETÉS !

A PASSZÍV HÁZ FOGALMÁT ELNEVEZÉSÉVEL ELLENTÉTESEN HASZNÁLJÁK! MERT GÉPÉSZETI BERENDEZÉSEK ALKALMAZÁSÁVAL HASZNOSÍTJÁK A MEGÚJULÓ ENERGIÁT, HOLOTT AZ ELNEVEZÉS ARRA UTAL, HOGY AZ ÉPÜLET PASSZÍVAN, SAJÁT MAGA, KÜLÖN BERENDEZÉSI TÁRGYAK NÉLKÜL, ELÉHELYEZÉSE TÁJOLÁSA, ALAKZATA, ÜVEGEZETT FELÜLETEINEK TERJEDELME ÉS MINŐSÉGE, AZ ÉPÜLET SZERKEZETI STRUKTÚRÁJA ÁLTAL FOGJA FÖL, TÁROLJA A NAP SUGÁRZÓ  ENERGIÁJÁT. 

A PASSZÍV HÁZ TERVEZÉSE GÉPÉSZMÉRNÖK KÖZREMŰKÖDÉSE NÉLKÜL, KIZÁRÓLAGOSAN  ÉPÍTÉSZETI FELADAT. ENNEK ELVÉGZÉSÉHEZ A KELLŐ ISMERETEKET KIZÁRÓLAG TANTÁRGYAK LEHALLGATÁSA ÉS SIKERES VIZSGÁK ÚTJÁN  LEHET ELSAJÁTÍTANI. A SZÜKSÉGES SZAKÉRTELEM BIRTOKLÁSA, TÖBBEK KÖZÖTT A TERVEZETT ÉPÍTMÉNY BENAPOZÁSI DIAGRAMJÁNAK ELŐÁLLÍTÁSÁVAL IGAZOLHATÓ, ELLENŐRÍZHETŐ.

A PASSZÍV HÁZ UTÓBB AKTÍV HÁZ-ZÁ TEHETŐ, HA A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK HASZNOSÍTÁSÁT SZOLGÁLÓ  GÉPÉSZETI BERENDEZÉSEKET IS FELSZERELIK. EKKOR VÁLIK AZ ÉPÜLET HIBRID HÁZ-ZÁ.

AKTÍV HÁZ ESETÉBEN TUDOMÁSUL KELL VENNI, HOGY AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETI BERENDEZÉSEKKEL NYERHETŐ MEGÚJULÓ ENERGIA HASZNOSÍTÁSHOZ A FELSZERELÉSEK KÖLTSÉGEI, DE KARBANTARTÁSI, ALKATRÉSZ CSERE KÖLTSÉGEK IS HOZZÁTARTOZNAK, MINDEZEN FELÜL MEGFELELŐ MŰSZAKI ISMERETEKET IS MEGKÖVETEL A MŰKÖDTETÉSÜK. 

A PASSZÍV HÁZ EZZEL SZEMBEN NEM RENDELKEZIK MOZGÓ GÉPÉSZETI ALKATRÉSZEKKEL, MŰKÖDÉSE AUTOMATIKUS, SZAKÉRTELMET, KARBANTARTÁST NEM IGÉNYEL, BERUHÁZÁSI KÖLTSÉGE ALIG MAGASABB A SZOKVÁNYOS  ÉPÍTÉSŰ ÉPÜLET KÖLTSÉGEINÉL.

FENTIEK ALAPJÁN HAZÁNKBAN CSAK   A PASSZÍV HÁZAK ELTERJEDÉSÉNEK VAN REALITÁSA. MÁR CSAK AZÉRT IS, MERT A LEGTÖBB ÉPÜLET KÖNNYEN PASSZÍV HÁZZÁ FEJLESZTHETŐ, TOVÁBBÁ AKTÍV ELEMEKKEL IS KIEGÉSZÍTHETŐ, AZAZ HIBRID ÉPÜLETTÉ VÁLTOZTATHATÓ

ORSZÁGOS SZINTŰ ENERGIA TAKARÉKOSSÁG AZ ÉPÜLETEK PASSZÍVÁ ALAKÍTÁSÁTÓL REMÉLHETŐ, S NEM A JÖVŐBEN ÉPÜLŐ, CSEKÉLY SZÁMÚ AKTÍV HÁZ-TÓL. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vissza