ALACSONY ENERGIA FOGYASZTÁS

 

A környezet szennyezés legnagyobb forrása az épületek építése, használata, elbontása, tehát egy teljes épületciklus. Az épület már akkor környezet szennyező, amikor létesítését elhatározták! Ugyanis anyagainak egy részét már legyártották, raktározzák. Márpedig az épület energia fogyasztását nem csak a fenntartásához szükséges energia mennyiség jelzi, hanem az anyagai előállításához felhasznált energia is.

 

Az energia azért környezet szennyező, mert azt az úgynevezett fosszilis anyagok elégetéséből nyerik ki. Ezek a szén, az olaj, a földgáz. Ezzel szemben léteznek a megújuló, vagy alternatív energiák a vízi, a geotermikus, a szél, a bió és napenergia. A két féle, a fosszilis és megújuló energia között a lényeges különbség abban rejlik, hogy a fosszilis anyagok elégetésével nyert energia súlyosan szennyezi a levegőt, a megújuló energia használat nem jár levegő szennyezéssel.

 

A fosszilis eredetű anyagok, a szén olaj és földgáz, egykori növényi eredetű anyagok fosszilizálódott maradványa. Ezek az őskori növények egykor a napsugárzás hatására fotószintézissel lekötötték az őskáosz levegőjéből a széndioxidot és oxigént bocsátottak ki, tehát megtisztították a levegőt és megteremtették a magasabb rendű élet feltételeit. A fosszilizálódott anyagok szilárd formában konzerválták a széndioxidot, egyéb káros légnemű anyagokkal együtt, s elégetésekor visszaforgatjuk az őskori folyamatot, visszabocsátjuk a gázokat és újra elszennyezzük a légkört. Tehát belátható, hogy a fenntartható fejlődés megvalósíthatatlan a fosszils energiahordozók használat mellett. A fejlődéshez egyre több energiára van szükség. De a világ jelenlegi energia mennyiségének a 80 %-át a világ lakosságának csupán 20 %-a fogyasztja el! Ez az óriási ellentmondás a harmadik világ civilizálódásával feloldódik ugyan, de a légkör elszennyezése miatt – ha feltételezzük a jelenlegi fejlődési  folyamat fenntartást – az emberiség már nem élheti meg ezek felfejlődését a civilizált országokhoz. A levegő elszennyezésének már is visszafordíthatatlan következményei vannak.

 

A levegő elszennyezése a Földet védő levegő burok napsugárzás átbocsátásának megváltozásával jár! A szűrőhatás megváltozása főképen két jelenségben nyilvánul meg: a bejövő napenergia csapdába kerül, felhalmozódik és egyre emelkedik a Föld hőmérséklete, továbbá a légkör szűrőhatásának megváltozása következtében az egyre rövidebb hullámhosszúságú sugarak is leérkeznek a földfelszínre, amelyek ellen máig a légkör védelmet nyújtott, s amely sugarak a vírusok világában végzetes következményű mutációt indíthat el,  s ennek beláthatatlan a következménye. A korábbi honkongi, jelenleg pedig a pekingi vírusos járvány már ennek a hatásnak akár előjele is lehet. Tehát az alacsony energia fogyasztású épületek elsősorban nem csak a tulajdonosok pénztárcájának védelmét szolgálja, hanem világméretű jelentőséggel bír, s a hatásos környezet védelem egyik alapvető eszköze. Ugyanis a civilizált országokban az épületek a nemzeti energia fogyasztásnak legalább 60 %-át teszik ki.  Az épület energia fogyasztása alatt a teljes épületciklust kell érteni, tehát épület anyaggyártást, építést, épület használatot – mint fűtést, hűtést, világítást, szellőztetést és egyéb  gépi berendezések működtetését – végül elbontást és törmelék szállítást.

 

A fosszilis energia fogyasztás világméretű következményeit összefüggéseiben három ábra szemlélteti.

 

Építészetileg költségnövelés nélkül is lehet energia takarékos, vagy energia tudatos  épületeket építeni.  Egyrészt azáltal, hogy csak alacsony energia tartalmú anyagokat

 

használunk, másrészt a megújuló energia forrásokat alkalmazzuk  az épületek fűtésére , melegvíz előállításra, hűtésre.  Ezek segítségével az energia fogyasztást 40-50 %-al tudjuk csökkenteni.  A megújuló energiák közül elsősorban a napenergia áll szinte mindenki rendelkezésére, akár passzív, vagy aktív hasznosítási mód által. A passzív hasznosítás esetében a napenergiát maga az épület nyeli el. Ehhez csupán az épületet kell célszerű tervezéssel alkalmassá tenni, hogy minél több napenergia elnyelésére, tárolására legyen képes. Ennek a módnak különösebb költség vonzata nincsen. A napenergia aktív hasznosításához energiát felfogó berendezési tárgyakra, épületgépészeti berendezésekre, pl. kollektorokra stb. van szükség. Ezek költsége hatékonyságuk szerint változik, de a háztartási melegvíz szükséglet évi energiaigényének hatvan százaléka a beruházási költség néhány százalékából megvalósítható. Az épület teljes évi kifűtése is megoldható napenergiával, csupán az energiát felfogó és tároló berendezéseket kell egyszer megfizetni, hogy életre szóló ingyen fűtést létesítsünk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vissza