KERÍTÉS ÉS KERT TERVEZÉS

 

A KERÍTÉS az épület szerves kiegészítő része, megjelenésének illenie kell az épület hangulatához. A másik fő szempont, hogy olyan anyagokból kell építeni, amelyek nem avulnak el, nem kíván karbantartást, miáltal  a gyakori  felújítás igénye folyamatos feladattal terheli az építtetőt. Ha az elavult felületeket nem állítja időben helyre, akkor az esztétikai avulás olyan mértékűre emelkedik, hogy jelentősen rontja az épület megjelenését is.

 

Az esztétikai megjelenés problémáján túl a kerítésnek számtalan elsőrendű funkciót kell ellátnia. Személy és gépkocsi kapukat kell hordoznia, levelesládát, kaputelefont és legalább a házszámot kell elhelyezni rajta. Az új szabályok szerint rendszerint ide kell telepíteni a vezetékes energia hálózatok mérő berendezéseit, úgy, hogy a szolgáltató hozzáférhessen, akkor is, amikor a tulajdonosok távol vannak, de idegen ne férkőzhessen hozzá. Vandál biztos legyen a megoldás. Végül mind ezen felül a szeméttárolók esztétikus elhelyezéséről is gondoskodni kell, úgy, hogy a tulajdonosok közreműködése nélkül a szemét szállító bármikor hozzá férhessen az ürítendő tartályokhoz, de ezek kiemelése, majd visszahelyezése ne tegye lehetővé idegenek, vagy kutyák behatolását.

 

Mint látható a kerítés és kapuk-szeméttároló kialakítása olyan összetett feladat, amelynek esztétikus, karbantartást nem igénylő, de biztonságos és célszerű megoldásához  különös gonddal kell eljárni.

 

Az épület igényes megjelenése céljából, mi a KERÍTÉS TERVEZÉSÉT INGYEN ELVÉGEZZÜK. A referencia épületeknél számtalan helyen megtekinthető a kerítések, bejáratok, kapuk, stb. megoldásánál a gondos tervezői munkánk eredménye.

 

A KERT szerves, kiegészítő eleme az épületnek. A növényzet – ha igényes szakszerűséggel lett válogatva és telepítve  akkor – előnyös hangsúlyt kölcsönözhet az épület megjelenésének. De nagyon sokat is ronthat  használati értékén, például azáltal – amit szerte az országban látni lehet – hogy  kis fácskákat telepítenek az ablakok alá, amelyek habitusát vagy nem ismerték, vagy a vásárlás pillanatában nem is gondoltak erre,  a következő tíz évekre, s ennek következtében beárnyékolással tönkre teszik a természetes fény bejutását az épületbe. Amikor már jelentős méretűre cseperedett a fa, vagy cserje, akkor nem szívesen vágják ki, inkább elszenvedik a kellemetlen következményeit

 

A növényzetet úgy kell  kiválasztani és telepíteni hogy egyrészt a legkevesebb ápolással önfenntartó legyen, tehát rendszeres nyírást és egyéb kertészeti feladatot ne követeljen meg, másrészt a telekadottság szerint a szemet vonzó látványt teremtsen az év minden időszakában. Mind ezen felül ismerni kell a talajigényt, fényigényt is.

 

Az elmondottakból is sejthető, hogy a kert élményt nyújtó kialakítása sokkal több ismeretet igényel, mint hogy a megtetsző növényeket megvásároljuk és kedvünk szerint elültessük, s ezek után csodát várjunk tőle.

 

A kudarcok elkerülése érdekében mi INGYEN KÉSZÍTÜNK KERTTERV JAVASLATOT, hogy építtetőnek minél több öröme lehessen kertjében a minimális gondozási igény mellett.

 

Vissza