HOSSZÚ TÁVÚ TERVEZŐI GONDOLKODÁS

 

 A szakirodalom szerint, egy épület életciklusa alatt, ami ötven esztendő időterjedelmet fejez ki, egy közepes minőségben megépített épület fenntartási és karbantartási költsége általában az épület építési költéségnek háromszorosát teszi ki !!

 

Ebből világosan látható, hogy a tervezés rövid- vagy hosszú távú gondolkodása eldönti a leendő épület tényleges használati értékét. Ez a gondolkodás mód semmi estre sem azt jelenti, hogy a költséges anyagokból kell felépíteni az épületet. Inkább arra utal, hogy az épület részletei, csomópontjai olyan gondos körültekintéssel készüljenek el, hogy az olcsó, de időt álló, avulásra nem hajlamos anyagok, megoldások kerüljenek felhasználásra. Itt különösen nagy hangsúlyt kap az épület energia felhasználásának mértéke, amit az új rendeletek értelmében energia tanúsítvánnyal kell igazolni.

 

Már jóval korábban, e rendelet megjelenése előtt évtizedekkel, csak energia takarékos, bioszolár épületeket terveztünk, amelyek közül az utóbbiak, a rendelt hatálya alá tartozók a legmagasabb szintű „A+” besorolást kaptak. Többnyire, a beruházó pénztárcája szerint, megújuló energiát, főképpen napenergiát hasznosító berendezésekkel is el vannak látva, hogy a fűtési energia és a használati melegvíz előállításához szükséges energia költségeket a lehető legalacsonyabb szintre szorítsuk.

 

A karbantartást szinte nem igénylő megoldásokat alkalmazunk, részben a várható épület fizikai hatások gondos számbavételével, részben a nem avuló anyagok használatával, ott, ahol az épület leginkább ki van téve az időjárás viszontagságainak.

 

Ennek a hosszú távú tervezői  gondolkodás módnak köszönhetően épületeink avulás mentesen időt állóak, s a lehető legcsekélyebb karbantartást igénylik.

 

Vissza